Frpruh

Vlado Garantini, neutrudni pesnik Zagorske doline se pri upesnjevanju knapovskega utripa in izročila znajde kot riba v vodi. Tako neprisiljeno, spontano mu steče beseda, da si ilustracije bralec kar živo predstavlja. Če pa je zraven še risba Jožeta Ovnika, pa si je mogoče ob prebiranju pesmi ustvariti že kar cel film.

Ustvarjati besedila za branje v »zasavščini« je težak zalogaj, saj niti črk nimamo ustreznih za poudarjanje naših nenavadnih, razširjenih, podaljšanih ali kako drugače na poseben način izgovorjenih samoglasnikov.
Jože Ovnik, eden izmed redkih mojstrov svinčnika, peresa, krede in pastela, nas s svojimi ilustracijami popelje v pesniško-romantični svet, ki mu včasih ne zadostuje samo beseda, ampak ga Ovnikova likovna podlaga, ne samo dopolnjuje, ampak tudi nadgrajuje. Ta Jožetova likovna dela, lahko stojijo samostojno, kot enotno likovno polje, pa vendar v posrečeni koheziji, in na en način simbiozi s pisano besedo predstavljajo nadvse uspešen ter pomenljiv spoj dveh umetnosti.


POVEZAVE